Kniftyknitterpatronen.jouwweb.nl
welkom » kleine accesoires

kleine accesoires

Al deze kleine werkjes passen bij de knit 'n purse tas. Patroon hiervan is te vinden op de pagina: tassen en tasjes.

Links: een klein portemonneetje. Er past precies een chipknip in en wat kleingeld. Het is gevoerd en wordt gesloten met een ritsje.

midden: een briletui, ook gevoerd.

rechtsboven: een hoesje voor een MP-3 spelertje

Rechtsonder: een telefoonhoesje.

Bovenaan in het midden ligt een sleutelhanger. Deze is gehaakt. Neem hiervoor een haakring en haak er omheen. Als de ring vol is, haak je nog een klein stukje door  en hecht af aan de ring. Hang er dan een sleutelring aan.

al deze kleine projectjes zijn gemaakt op de roze lange knifty knitter en met een loomclip. De gebruikte wol is  hetzelfde als waarmee de tas is gemaakt. Wil je wel deze accesoires maken, maar niet de tas? Neem dan wol voor pendikte 4. Je hebt niet veel wol nodig.

Verder nodig: een stukje stof voor de voering van het briletuitje en het portemonneetje, een ritsje van ongeveer 10 cm en wat kraaltjes voor de versiering.

 


het telefoonhoesje

Simpeler kan haast niet. Het hoesje is 12 cm lang.

Zet op met de dubbel ewrap: 16 pinnen. Brei elke toer: *2 recht; 2 averecht* herhaal tussen**. Brei 24 toeren en kant dan af met de methode die je fijn vindt. Naai de opzetrand tegen elkaar. Eventueel kan je het hoesje versieren met kraaltjes.

Variaties op deze steek:  

Variatie 1:   toer 1 en 2: * 2 recht 2 averecht*           toer 3 en 4: *2 averecht 2 recht*     herhaal deze 4 toeren 6 keer.

Variatie 2:   toer 1, 2, 3, 4: *2 recht ; 2 averecht*      toer 5, 6: alles recht                        herhaal deze 6 toeren 4 keer.

Variatie 3:   toer 1: recht                                          toer 2: * 2 recht; 2 averecht*           herhaal deze 2 toeren 12 keer.

Variatie 4:   toer 1: alles recht                                   toer 2: * 1 recht ; 1 averecht*          herhaal deze 2 toeren 12 keer.

Als je het hoesje langer wil, dan brei je uiteraard meer toeren. Wil je een breder hoesje zet dan eem veelvoud van 4 steken op.


het MP 3 hoesje

Ook zó klaar!

Zet 15 pinnen op met dubbel ewrap. Brei niet in het rond.

toer 1:  * 2 recht; 1 averecht* herhaal de steken tussen**      

 toer 2: * 2 averecht; 2 recht* herhaal tussen*

Herhaal deze 2 toeren 10 keer. ( dus totaal 20 toeren) Kant dan af. Naai de opzetrand aan elkaar.

Wil je deze steek gebruiken voor een groeter hoesje: zet dan een veelvoud op van 3 steken.


het bril etuitje

Dit is in het rond gebreid over 24 pinnen. Zet ze op met dubbel ewrap.

Brei alle oneven toeren: recht

toer 2, 4, 6: 3 recht 3 averecht

toer 8, 10, 12: 3 averecht 3 recht.

Herhaal deze 12 toeren 3 keer ( dus totaal 36 toeren) en brei dan nog 1 toer recht. Kant dan af.

Knip voor de voering een stukje stof, iets groter dan het etuitje. Naaid hiervan de zij- en onderkant dicht en schuif het in het etuitje. Zet de bovenranden aan elkaar vast.


het portemonneetje

Voor dit portemonneetje heb ik de halve linnensteek gebruikt. Deze staat ook beschreven op de andere site op de pagina: recht/averecht combinaties.

Betekenis slip 1 WYIF: haal de lus van de pin, leg de werkdraad tussen de pin en het breiwerk in en leg de lus weer op de pin. Deze steek wordt dus niet gebreid.

Zet alle pinnen van de roze lange knifty knitter op met dubbel ewrap. Brei in het rond.

Toer 1: alles recht             toer 2: * 1 recht; slip 1 WYIF*  herhaal deze steken tussen **

Herhaal deze 2 toeren 10 keer ( dus totaal 20 teoren) en brei nog 1 toer recht. Kant dan af met je favoriete methode. Het breiwerk ziet er nu heel vreemd uit. Je moet het echt even in vorm trekken!

Knip voor de voering een stukje stof, iets groter dan het portemonneetje. Vouw het dubbel met de goede kant naar binnen. De vouwrand is de 'bodem' van het portemonneetje. Vouw de bovenranden naar buiten om. Speld en naai de zijranden. Dit kan gewoon met kleine steekjes met de hand. Zet de rits vast aan de omgevouwen bovenrand. Schuif de voering in het portemonneetje en zet de bovenrand vast met kleine steekjes. Zie ook de foto's. Versier het ritsje met kraaltjes.

 

 

 

 


 

Kruikenzak   

Gemaakt op de lange blauwe loom met behulp van 1 loomclip.

gebruikt garen: allerlei restjes acryl van dezelfde dikte in veel kleuren Voor pen nr 4 - 4,5 ( ik heb wibra en zeeman wol gebruikt)

gebruikte steek: recht en averecht.

Werkwijze:

  • Zet 56 steken op met dubbel ewrap. Brei in het rond met de U stitch ( rechte steek)
  • Wissel naar eigen inzicht af met de kleuren en het aantal toeren. Omdat de zak na hetbreien binnenstebuiten wordt gedraaid, is het belangrijk dat de afgeknipte draden aan de voorkant van het breiwerk komen. Deze worden na het breien op de tricotkant afgewerkt.
  • Bij het wisselen van de kleur ga je als volgt te werk: zet een slipknot  op de laatst gebreide steek en brei de toer verder rond. Ben je weer bij de 1e steek aangekomen, dan brei je deze steek door de 2 onderste lussen over de bovenste te halen.
  • Het maakt niet uit waar je de nieuwe kleur start. Dit hoeft  niet persé steeds bij de eerste pin van de toer te zijn. Als je wel steeds op dezelfde pin van kleur wisselt, krijg je op de plaats heel veel draden af te werken. Het is beter om het een beetje te verdelen.
  • Brei ongeveer 65-70 toeren en maak dan een 'gaatjesrij' voor het koord. Brei 4 steken recht, verplaats de volgende steek 1 plaats op naar rechts, hou de werkraad vóór de lege pin en brei de volgende pin door de onderste 2 lussen over de bovenste te halen. Brei weer 4 pinnen en maak weer een gaatje, enz. Het komt niet helemaal goed uit, maar dat zie je niet meer als het klaar is. Brei nog 1 toer recht.
  • Brei dan nog 15 toeren in 2 recht 2 averecht en kant dan af met de haaknaald.
  • Werk alle losse draadeinden netjes af en naai de opzetranden aan de onderkant aan elkaar. Neem 9 draden van ongeveer 1,5 meter en maak er een vlecht mee.
  • Draai de zak binnenstebuiten en haal het koord door de gaten.