Kniftyknitterpatronen.jouwweb.nl
welkom » oorwarmers

oorwarmers

Een snel werkje voor tussendoor: een hoofdband of oorwarmer.

Misschien leuk om kado te geven?


oorwarmer in offwhite

Weer een simpel werkstukje. Maar leuk om te doen om een nieuwe steek uit te proberen.

Gebreid met 'wol' BIANCA van de wibra op een lange knifty  knitter.

Zet 2 x 12 steken op met de werkwijze zoals beschreven op mijn andere site. De werkdraad zit links. Wikkel naar rechts zoals je de dubbelzijdege tricotsteek zou wikkelen. Je eindigt op ppin 12 voorste rij. Ga recht naar boven en maakeen ewrap om pin 12 achterste rij. Wikkel nu weer terug naar links en wikkel om elke overgeslagen pin een ewrap. Haal over.

Je wikkelt dus naar rechts met de dubbelzijdige tricotsteek en naar links met de figuur 8 steek om 1 toer te wikkelen. Brei zo 50 -55 toeren, kant dan af en naai de korte kante op elkaar.

Net zoals bij de grijze oorwarmer heb ik door de kantsteken rond elastiek gehaald. Zo blijft de band beter zitten.

 

 

 

 

 

 

 eerste wikkeling van de loom                                                                                                  

 tweede wikkeling van de loom                       

   

                                                                                                                                 


 

Blauw- gemêleerde oorwarmer met gesp.

Een lange naam voor een grappige en snel te maken hoofdband. In plaats van een gesp kan je ook een bijzondere knoop aannaaien of een bloem.

Benodigdheden: ongeveer 25-30 gram uni kleur, verdeeld over 2 bollen en 50-60 gram gemêleerd garen. Ik heb een restje  'multi' van Zeeman gebruikt. Als je dit niet meer hebt, kan je andere dik garen nemen voor naalddikte vanaf 6. Of brei met dubbele draad. De hoofdband is gebreid op de groene ronde loom. De gebruikte steken zijn de gewone rechte steek en de averechte steek.

Werkwijze: Zet op met de uni kleur met de dubbele ewrap over 14 pinnen. Zet op van links naar rechts. Brei 1 toer recht en 1 toer averecht.

Brei dan toer 1 als volgt: 2 steken recht met uni, 10 steken recht met gemeleerd en 2 steken uni met de andere bol.     

Brei toer 2 als volgt: 2 steken averecht met uni, 10 steken recht met gemeleerd en 2 steken averecht met blauw. Bij het wisselen van de kleuren de draden even kruisen om gaatjes te voorkomen. Brei zo totdat de band een lengte heeft van ongeveer 52cm. Dan wordt er geminderd als volgt:

Ik noem de meest linkse pin nummer 1 en de meest rechtse pin nummer 14.  De steken op pin 3 en pin 12 moeten geminderd worden. Haal de 2 lussen van pin 1 en 2 van de loom en zet deze even op een hulpnaald ( kabelnaald of haaknaald) Zet nu de lus van pin 3 op pin 4 en haal over. Zet de 2 blauwe lussen van de hulpnaald op de pinnen terug. Deze zijn nu 1 plaats naar rechts opgeschoven.  Aan de andere kant haal je de lussen van pin 13 en 14 van de loom en zet ze even op een hulpnaald. Haal de lus van pin 11 en 12 van de loom, zet lus van pin 11 op 12, leg de lus van pin 12 er weer boven op en haal over. Zet de 2 blauwe lussen weer terug op de l oom. Deze zijn een plaatsje naar links opgeschoven. Brei 6 toeren.

Herhaal het minderen en brei 4 toeren, herhaal het minderen en brei 4 toeren , herhaal het minderen en brei 10 toeren.  Er staan nog 6 lussen op de pin, 2 blauw, 2 gemeleerd en 2 blauw. Haal de lussen van de blauwe pinnen links van de loom en schuif ze 1 plekje op naar rechts. Haal de 2 blauwe pinnen rechts van de loom en schuif ze 1 plaatsje op naar links. Op de 2 middelste pinnen staan nu 2 lussen. Haal de onderste over de bovenste.  Brei nog 1 toer recht en 1 toer averecht met blauw en kant dan af. Knip alle draden af en hecht af.

naai de opzetrand aan de binnenkant van de band op de goede lengte vast. Haal dan de punt door de gesp en zet de punt vast.

 


 

grijze oorwarmer

Deze oorwarmer ziet er ingewikkeld uit, maar is het niet!!!! Ik heb 'm gebreid op de roze lange knifty knitter met de dubbele tricotsteek. De banen ontstaan doordat er steken verlengd worden, door ze simpelweg niet over te halen.

Deze hoofdband is voor een hoofdomtrek van 57 cm. Gemeten van voorhoofd, via de oren naar de nek.

Gebruikte wol: Royaal van de zeeman. 100% aryl. Ik heb 25 gram gebruikt en op de roze lange loom gebreid. Kijk voor het opzetten en voor de dubbelzijdige tricotsteek op mijn andere site.

Zet 2 x 9 pinnen op .

Toer 1: wikkel de loom. Haal de volgende pinnen over: 1 2 4 5 6 8 9. Sla pin 3 en 7 zowel op de voorste als op de achterste rij gewoon over.

Toer 2: wikkel de loom. Haal  over, maar sla weer de pinnen 3 en 7 over.

Toer 3: wikkel de loom. Haal nu alle pinnen over. Bij pin 3 en pin 7 haal je de 3 onderste lussen over de bovenste. Er staat nu op elke pin weer 1 lus.

Herhaal deze 3 toeren en brei 72 toeren. Kant dan af en naai de korte kanten  op elkaar. Om de band mooi te houden, heb ik door de kantsteken rond elastiek geregen.

 


Maak een Gratis Website met JouwWeb