Kniftyknitterpatronen.jouwweb.nl
welkom » mutsen

ribbelsteekmuts

Een muts gemaakt met een bolletje acryl .( van de wibra, bianca, 100% acryl) Maar  je kan natuurlijk ook andere wol gebruiken.
Ik heb  de muts gebreid met dubbele draad op de groene ronde knifty knitter met de ribbelsteek. Deze muts is voor een volwassen hoofd, maat 57. Als je de muts wat kleiner wilt maken, gebruik dan de tricotsteek. Voor een kindermuts gebruik je de rode ring.
Zet met de haaknaald de steken op de knifty knitter. Brei steeds 1 toer ewrap en 1 toer averecht. Herhaal dit tot de muts 20 cm lang is. Verdeel dan de steken in 4 delen van 9 steken. Brei deze 4 delen apart verder. Zet de eerste en de laatste lus van deze 9 steken 1 pin naar links resp rechts , zodat er nog 7 pinnen met lussen zijn. Wikkel met ewrap en haal over. Brei 1 toer averecht. Herhaal deze 2 toeren totdat er nog 1 lus over is. Zet deze op een hulpnaald. Brei de andere 3 delen op dezelfde manier.
Naai de naadjes dicht en haal door de 4 steken op de hulpnaald een draad en trek aan. Hecht alle draden af.
Versiering: Punnik 2 koordjes over 2 pinnen met de ewrap. Maak ze ongeveer 20 cm lang. Maak van elk koordje 3 lussen en zet de versiering vast op de muts.
Sla het onderste randje van de muts om.

 


 

muts in vrolijke kleurtjes

 Deze muts is voor een volwassene. De muts is gebreid met ongeveer 80 gram 'Multi' van de zeeman. Maar je kan elke andere dikke wol nemen of met dubbele draad breien.
De muts is gebreid op de paarse hatloom. De gebruikte steken zijn de rechte steek en de averechte steek. Omdat deze wol zo dik is, is het niet mooi om alle steken aan de bovenkant samen te trekken om de muts te sluiten. Ik heb daarom de steken  na een minderingsronde overgezet op de blauwe loom.  

 Zet de loom op met de dubbele ewrap. Brei 10 toeren recht. Dit vormt het rolboordje.

toer 1 en toer 2: 2 recht 2 averecht...............toer 3 en toer 4: 2 averecht 2 recht.

Herhaal deze 4 toeren nog 2 keer. Dus totaal zijn er 12 toeren zo gebreid.

Brei dan weer alle steken recht voor 22 toeren. Minder als volgt: zet pin 1 op 2 en haal over. Zet pin 3 op 4 en haal over. ga zo de hele loom rond. Er staan nu nog 24 lussen op de pinnen. Haal een afstekende kleur hulpdraad door de lussen, haal ze van de loom en zet de lussen op de blauwe loom. Brei nog 3 toeren. Herhaal dan het minderen, brei nog 1 toer. Knip de draad lang af , doe een naald aan de draad en haal met de naald de lussen van de loom. Trek de draad aan en hecht af.

 

 


Blauwe muts in tricot
Ook deze muts is op de paarse hatloom gemaakt.
De werkwijze is precies hetzelfde als de muts die herboven staat. De muts is alleen helemaal in tricotsteek gebreid, Dus gewoon alle steken recht breien, dat schiet lekker op.
Opzetten in uni kleur en 10 toeren tricot breien voor het rolboordje. Daarna afwisselend 2 toeren met gemeleerde wol en 2 toeren met uni kleur breien.
De muts valt iets kleiner uit.
 

 

 

 

 

 


 

 

Zwarte muts "ilse"

Deze zwarte muts hoort bij de zwarte sjaal "ilse". Ook deze is op verzoek gemaakt voor een collega. Gebreid met Lana Grossa "Bïngo" 100 % merinowol. Te koop in bollen van 50 gram in veel verschillende kleuren. Een bol kost ongeveer 4 euro.

Steekproef: 25 toeren en 12 rechte steken (  knitstitch) is 10 x 10 cm. De muts is in het rond gebreid op de paarse hatloom van Knifty Knitter. De laatste toer van deze muts wordt op de blauwe knifty knitter gebreid, maar deze stap kan overgeslagen worden. Haal dan door de laatste 24 lussen de werkdraad en trek aan.

 De muts is voor een hoofdomtrek van max 57 cm. Brei niet te strak.

 • Twist naar links over 2 pinnen:
 • Sla de eerste pin over, brei de tweede pin en zet deze op een kablenaald. Zet de lus van pin 1 op pin 2, zet de lus van de kabelnaald op pin 1 en brei pin 2.
 • Twist naar rechts over 2 pinnen:Zet lus pin 1 op een kabelnaald. Brei pin 2 en zet deze lus op pin 1. Zet de lus van de kabelnaald op pin 2 en brei deze.

 Hou de werkdraad altijd aan de achterkant van het werk. De werkdraad komt tussen de kabelnaald en de pinnen in.

 •  Zet alle pinnen op met de haaknaald. Brei 30 toeren recht.
 • Zet de opzetsteken weer op de pinnen
 • Brei 1 toer recht , haal 2 steken over 1.
 • Markeer pin 1+2  5+6  9+10  25+26  29+30  33+34.  Deze pinnen worden vanaf nu steeds averecht gebreid.
 • Zet de toerenteller weer op nul of begin weer opnieuw met tellen.
 • Brei in toer 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32,  een twist: op de pinnen 3+4, 27+28 een twist naar rechts en op de pinnen 7+8 , 31+32 een twist naar links.
 • Brei toer 33 t/m 37 zonder twist, maar wel met de averechte steken.
 • Brei toer 38 als volgt: zet lus pin 2 op 1, haal over en zet op 2 terug
 •                              zet lus pin 4 op 3, haal over en zet op 4 terug. Enzovoort.
 • Aan het eind van deze toer heb je nog 24 lussen op de pinnen. Haal een afwijkend kleur draad door de lussen en haal de lussen van de pinnen. Zet de lussen op de pinnen van de blauwe knifty knitter en herhaal de handelingen van toer 38. Je hebt nu nog 12 lussen over.
 • Knip de werkdraad ruim af, doe er een dikke stopnaald aan en haal daarmee de lussen van de pinnen. Trek strak aan en werk het losse eind af.

 

Grijze muts

Deze muts is voor een hoofdomtrek vanaf 57 cm. De muts is gebreid op de gele kniftyknitterring.
 Gebruikte wol: geschikt voor nld 6-7.5  75% acryl en 25% wol   100 gram = 120 meter Ik heb 65 gram gebruikt voor deze muts, dus iets minder dan 1 bol. Met deze wol heb ik ook de vingerloze handschoenen gemaakt.
gebruikte steken: de tricotsteek en de averechte steek. (Knitstitch en purl)

 

Werkwijze: zet alle pinnen op met de haaknaald. Brei 4 recht 2 averecht ( herhaal 6x) en eindig met 4 recht 1 averecht. Brei zo 25 toeren en zet de opzetlussen weer op de pinnen en haal over. Het boord is nu klaar.

 • Brei het stekenpatroon van de rest van de muts als volgt:
 • toer 1: (* 6 recht 2 averecht*) herhaal 5x                                 eindig met 1 averecht
 • toer 2:  5 recht 2 averecht  (* 6 recht 2 averecht*) herhaal 4x    eindig met 1 averecht 1 recht
 • toer 3:  4 recht 2 averecht (* 6 recht 2 averecht*) herhaal 4x     eindig met 1 averecht 2 recht
 • toer 4:  3 recht 2 averecht (* 6 recht 2 averecht*) herhaal 4x     eindig met 1 averecht 3 recht
 • toer 5:  2 recht 2 averecht (* 6 recht 2 averecht*) herhaal 4x     eindig met 1 averecht 4 recht
 • toer 6: alle steken recht.
 • Herhaal deze 6 toeren totaal 5 keer en brei dan nog 1 toer alle steken recht.
 • Zet lus van pin 1 op pin 2 en HO, zet lus van pin 3 op pin 4 en HO enz. Knip werkdraad ruim af en ga met een maasnaald door de overgebleven lussen . Haal de lussen van de pinnen en trek de draad aan. Hecht losse draden af. 

 

Wil je de muts nog groter, gebruik dan de ewrap in plaats van de knitstitch én brei de 6 toeren totaal 6 keer.


 

Maak een Gratis Website met JouwWeb