Kniftyknitterpatronen.jouwweb.nl
welkom » tassen en tasjes

tassen en tasjes

 


 

 Knit 'n purse tas

Benodigheden:
150 gram wol voor nld 4. ( ik heb gebreid met een 60% wol 40% acryl)
lange blauwe knifty knitter
stukje stof voor de voering ( ongeveer 55 x 30 cm)
2 haakringen of 2 D-ringen
2 knopen met een max doorsnede van 2,5 cm
Ook handig om te gebruiken: loomclip, roze knifty knitter en de spoolloom. Ter versteviging van de bodem en de zijkanten heb ik van een plastic placemat 3 stukken geknipt en deze in de bodem en zijkanten geschoven.
Verder alle gebruikelijke dingen zoals de loomhook, spelden, naaigaren, schaar etc.
 

 Gebruikte steken: 

Recht (U stitch of de knitstitch) en de averechte ( purl) stitch.

Voorkant :

Zet op de lange blauwe KK 30 steken op met dubbel ewrap. Zet op van rechts naar links.

Brei 5 toeren recht en 1 toer averecht. Slip steeds elke 1e steek van de toer. Voor het steekpatroon herhaal je in totaal 5 x de volgende 6 toeren:

 •  Toer 1: recht
 •  Toer 2: slip steek 1; 1 recht * 1 averecht; 4 recht* herhaal deze 5 steken en brei de laatste 3 steken als volgt: 1 averecht; 2 recht
 •  Toer 3: recht
 • Toer 4: als toer 2
 •  Toer 5: recht
 •  Toer 6: averecht
 •  Herhaal dan de volgende 4 toeren in totaal 5 keer:
 • Toer 1, 2, 3: recht en toer 4: averecht
 •  Brei dan nog: 1 toer recht; 1 toer averecht; 1 toer recht; 1 toer averecht. Kant dan af met de haaknaald.
 •  Brei nog zo’n deel voor de achterkant.

 Wil je de tas breder of smaller: het patroon is over 5 steken te weten: 1 averecht en 4 recht . Dus zet 5 of een meervoud van 5 steken erbij op of verminder het aantal met 5 of een meervoud van 5.

 

Zijkant en bodem:

 Deze worden aan één stuk in het rond gebreid op de (roze) knifty knitter met behulp van een loomclip. Heb je geen loomclip brei dan een platte strook en naai later de lange zijkanten hiervan aan elkaar. Plaats de loomclip zo op de knifty knitter dat er 14 pinnen beschikbaar zijn. 6 op elke lange kant en 2 op de kopse kanten. Zet deze 14 steken op met dubbel ewrap. Meet de lengte op van de 2 zijkanten en bodem van de tas. Brei met de rechte steek in het rond en brei ongeveer 4 cm langer dan nodig is. Kant af als volgt: brei de pin op de kopse kante en zet de lus 1 pin terug, haal de onderste lus over de bovenste en zet de lus terug op de kopse kant. Brei de volgende lus, zet deze op de pin op de kopse kant en haal over. Zet lus terug. Etc tot alle pinnen afgekant zijn.

 De schouderband:

Deze bestaat uit 3 delen die op de spoolloom gemaakt zijn. Heb je geen spoolloom, dan kan je elk ander punnikpopje gebruiken of brei I-cords op de lange knifty knitter. Meet de lengte van de schouderband zoals je het zelf mooi vindt. Brei 3 I-cords op de spoolloom . Let erop dat je in het midden van het Icord 2 lange draden meevoert, Doe je dit niet, dan gaat de gevlochten schouderband uitrekken. Leg de I cords naast elkaar en begin vanuit het midden te vlechten. Zet de onderkanten even vast met een paar spelden. 

Haak de haakringen om met de haaknaald of gebruik de D-ringen. Zet de onderkanten van de schouderband aan de ringen vast.

   

 

 

   

 

     

 

 

 

De sluitingstrips:

Zet 9 steken op met dubbel ewrap van rechts naar links. Brei altijd elke 1e steek van de toer.
 Toer 1: recht
 Toer 2: 1 averecht 1 recht herhaal 4x en eindig met 1 averecht.
 Herhaal deze 2 toeren in totaal 16 keer en maak dan het knoopsgat als volgt:
 Brei 1 toer recht(van links naar rechts) en brei dan 1 Av; 1 R; 1 Av; 1 R; 1 Av; 1R  
Zet de laatstgebreide steek 1 pin terug en haal over. Zet terug op de pin en brei 1 Av; 1 R; 1 Av. De middelste pin is nu afgekant en dus leeg. In de volgende (rechte) toer voer je de werkdraad vóór de lege pin om deze er weer bij op te zetten (dus geen ewrap maken!)
 Brei dan toer 2 en herhaal toer 1 en 2 nog een keer. Kant dan af zoals bij de zijkanten beschreven is.

 Het in elkaar zetten van de tas:

 Naai de voor en achterkant aan de bodem (de in het rond gebreide strook). Naai de sluitingsstrips aan de bovenkant van de tas. Leg de tas plat neer en meet het op. Knip uit de stof de voering. Reken rondom 2cm extra voor de naad. Strijk de stof glad en strijk de naden naar binnen om. Leg dit op de gebreide delen. Speld rondom vast en zet het met naaigaren en kleine stiksteekjes vast. Als je de bodem wilt verstevigen, schuif dan nu de reep plastic in de bodem. Naai nu de zijkanten aan de rondgebreide strook vast. Schuif ook hierin het plastic. Vouw het teveel aan lengte naar binnen om en zet vast. Zet nu de haakringen of D-ringen vast aan de zijkanten van de tas. Zet de knopen aan.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de pagina: kleine accesoires staan de patroontjes van bijpassende accesoires: telefoon hoesje, een briletuitje, een sleutelhanger en een klein portemonneetje.

 


make-uptasje

 Een makkelijk en snel te maken tasje voor bv make-upspulletjes. Het is gedeeltelijk in het rond gebreid op de lange gele loom. Gebruikte steken zijn de ewrap en de averechte steek.
Ik heb met dubbele draad gebreid met ( ja, daar istie weer.....) Wol Royaal van de Zeeman. Ik ben echt helemaal 'happy' met deze wol Enkel, dubbel, ewrap, tricot, je kan er alle kanten mee op. Maar dit tasje kan je uiteraard ook met andere wol breien, Neem dan wol die dik genoeg is om de ewrap mee te doen.
 
 
 
 
 
Zet de steken op met de ewrap opzet. Begin op de voorste rij aan de rechterkant. Dit is pin 1.
 
 
 
 
Brei toer 1,3 ,5 ,7 ,9 ,11 ,13,15 ,17 averecht en de even toeren ewrap. Ik heb toer 9 en 10 in een andere kleur gebreid. Brei in het rond.
Na toer 18 zit de werkdraad op de pin aan de kopse rechterkant van de loom. De voorste rij wordt nu afgekant en de rest van het tasje wordt heen en weer gebreid. Steek een haaknaald door de lus op pin 1. Haal de lus eraf en trek de werkdraad door de lus. Haal lus van pin 2  en haal deze door de lus op de haaknaald. Haak nu 1 losse. Ga verder met de lus op pin 3. Haak steeds 1 losse tussendoor. Zet de laatste losse op de pin op de kopse linkerkant en haal over. Zet de lussen van de zijkantpinnen nu op de eerste en laatste pin van de achterste rij. Deze gelden als 1 lus.
Brei vanaf toer 19 heen en weer. Begin met averecht. Voor een mooie zijkant brei je ook de 2 kantsteken. Brei weer afwisselend recht en averecht. Ik heb toer 21 en 22 in een andere kleur gebreid. Brei in toer 27 2 knoopsgaten als volgt: Brei pin 1-4 Zet lus van pin 5 op 6 ( geldt als 1 lus) ewrap pin 5 1x en brei pin 6. Brei verder . Zet lus van pin 14 op 13 ewrap in 14 en brei tot het eind. Brei nog 3 toeren. toer 28 is ewrap, toer 29 averecht en toer 30 ewrap. Kant af met de haaknaald. Naai de onderkant dicht. Neem daartoe steeds de binnenste lussen van de opzetrand op met naald en draad en trek aan. zie foto. Zet 2 knopen aan.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

klein tasje

Dit tasje heb ik gemaakt met de verdraaid rechte steek met dubbele overhaling. De achterkant en voorkant is één recht lap, die ik aan de zijkanten aan elkaar heb gehaakt. De overslag is een kleiner lapje wat ik dwars eraan heb gehaakt. Voor de stevigheid heb ik aan de binnenkant een katoenen binnentas gemaakt. Knoopsgat gefestonneerd en een koord gedraaid van 6 draden.Ik heb precies 1 bolletje wol gebruikt.
Dit tasje kan het beste gemaakt worden van een stevige draad.
afmeting van dit tasje is 20cm hoog en 17 cm breed.

Werkbeschrijving:

Zet op de blauwe loom 18 steken op met de haaknaald en brei een lap met de verdraaid rechte steek met dubbele overhaling. Brei tot een lengte van 38 cm. Vouw deze lap dubbel en haak de zijkanten aan elkaar.

Zet voor de 'flap' 12 steken op en brei tot de breedte van het tasje. Zet dit lapje dwars aan de tas vast.

Maak van een stukje katoen een binnentas en zet dit met de naaimachine  vast aan de voorkant en aan de flap van de tas. Sla hierbij de rafelrand van het katoen naar binnen om het netjes af te werken. Knip een stukje in het katoen voor het knoopsgat en festonneer met de wol een knoopsgat. Zet de knoop aan. Draai een hengsel van 6 of meer draden en zet dit vast aan de zijkanten van het tasje.