Kniftyknitterpatronen.jouwweb.nl
welkom » omslagdoeken

omslagdoeken

  Zomersjaal

Een fijne luchtige omslagdoek. Perfect voor een zomeravond.

Garen: robin Paintbox. 100 % acryl  Looplengte: 100 gram is 300 meter. Geschikt voor naalden 4.  Er zitten veel kleurtjes in dit garen. Ik heb 3 bollen gekocht bij Daisy Handwerken op de Benthuizerstraat in Rotterdam. De bollen kosten €3,50 per stuk.

Deze shawl is gemaakt op de groene lange knifty knitter over 45 pinnen. Afmeting: 56 x 160 cm. Het lijkt een ingewikkelde lace of ajoursteek, maar niets is minder waar. De shawl is gemaakt met de flatstitch!

Opzetten: Begin aan de rechterkant van de loom, Zet de schuifknoop op de eerste  pin. Steek een haaknaald door de lus en maak 2 lossen. De derde losse haak je OM de volgende pin heen. Daarna weer 2 lossen en een losse om een pin heen haken. Zet zo het aantal benodigde pinnen op.  De laatste losse zet je op de laatste pin.

Steek: elke pin wordt 4 x gebreid met de flatstitch, dus draad boven de lus  op de pin en overhalen. Doe dit  als volgt: Draad zit aan de 1e pin van de toer. Leg de draad boven de lus en haal over. Ga met de draad achterlangs de pin leg 'm weer boven de lus op de pin en haal over. Herhaal dit nog 2 x. De pin is nu 4x gebreid. Zorg ervoor dat je geen ewrap maakt! Als je de toer van links naar rechts breit, dan wikkel je de draad ook van links naar rechts en vice versa. Als je de laatste pin van de toer gebreid hebt, dan ga je weer de andere kant opbreien. De laatste pin van de toer wordt dus de eerste pin van de volgende toer.  Deze wikkel je dus weer 4x, maar dan de andere kant op.

Afkanten: Als je shawl de gewenste lengte heeft, moet er afgekant worden. Omdat de shawl vrij breed is, moeten er extra steken gemaakt worden bij het afkanten, anders wordt de rand te strak.  Steek je haaknaald door de lus op de eerste pin die je gaat afkanten. Haak 3 lossen Neem dan met je haaknaald de lus van de volgende pin en haal 'm door de lus op de haaknaald. Haak weer 3 lossen. Enzovoort.

Haak je wat strak of merk je dat de rand toch iets te strak wordt, haak dan 4 lossen ertussen.

 


 

 

Deze omslagdoek is gemaakt  "Multicolor", gekocht bij Zeeman.  80%acryl 20%wol  looplengte: 100 gram is 90  meter. Geschikt voor nld 10.

Zet op de lange blauwe loom 3 steken op en brei 8 toeren in de e-wrap.Ik noem dit even de linkerkant van het werk. ( dit wordt de bovenkant van je uiteindelijke werk)

Hierna elke heengaande toer meerderen als volgt: * sla aan de rechterkant van het werk 1 pin over en wikkel om de volgende. Brei weer terug. Herhaal vanaf *

Doe dit net zolang tot de hele loom vol is ( dus je gaat de bocht om en gaat aan de andere kant verder met meerderen.Het ziet er door de bocht een beetje raar uit, maar dat komt helemaal goed) . Brei dan 50 toeren. Aan de kant waar je ben begonnen met opzetten zijn er dus steeds 3 steken naast elkaar en in de rest van de lap wordt er steeds 1 pin overgeslagen.

Dan weer aan de rechterkant gaan minderen als volgt: werkdraad is rechts, wikkel 3 pinnen terug. Haal de laatste en één na laatste lus van de pinnen, haal de tweede lus door de eerste en leg de lus terug op de pin. Herhaal dit in elke teruggaande toer net zolang tot er nog maar 3 steken op de loom staan. Brei 8 toeren en haak af. Haak een toer vasten om de onderkant van het werk


 

Maak een Gratis Website met JouwWeb