Kniftyknitterpatronen.jouwweb.nl
welkom » voor de feestdagen

voor de feestdagen

Deze kerstklokjes en kerstkransjes zijn  lekker snel te maken, dus nog tijd genoeg voor de kerst. Ik heb ze gemaakt met een dubbele draad. Wol van Zeeman: Royaal, 100 % acryl, 0,99 cent voor 100 gram. In veel kleuren te koop, maar ik heb kerstrood en kerstgroen gebruikt.

Ik heb gebreid op de flowerloom en de spoolloom,

En dan nu het patroon: Ik heb dit patroon van een amerikaanse blog gehaald: http://loomlady.blogspot.com/ en ze heeft toestemming gegeven om dit patroon te vertalen en op deze site te zetten. Je mag dit patroon gewoon gebruiken, maar alleen voor jezelf en non commerciele doeleinden. De 'copyright' op dit patroon is van Brenda Meyers, de loomlady. Als je het oorspronkelijke patroon wilt lezen, ga dan naar haar blog en kijk in de index naar: Knifty Christmas Bells en Mini-Christmas Wreaths

 


Kerstklokjes

 

Zet met dubbele draad (telt als 1 lus!!) en de ewrap de pinnen op. (2x wikkelen en de onderste lussen overhalen)

toer 1: ewrap.         toer 2: averecht.       toer 3: wikkel de loom 2x en haal de onderste 2 lussen over de bovenste. Er staat na deze toer 1 lus op de pinnen.       toer 4:averecht.        toer 5:  ewrap.   toer 6: averecht         toer 7:   ewrap.

toer 8: Zet de opzetlussen van binnenuit op de pinnen terug. Wikkel alle pinnen met de ewrap en haal de onderste 2 lussen over de bovenste.      toer 9-10-11: ewrap.       toer 12-13-14: tricotsteek ( draad boven de lussen leggen en de lussen overhalen)

toer 15:Start bij de pin waar de werkdraad zit en maak deze lus wat langer, verdeel de extra ruimte over de andere pinnen om goed te kunnen gaan minderen. Minder als volgt: zet  de lus van pin 1 op pin 2. Zet de lus van pin 3 op pin 4 enz. Ga zo de loom rond. De even pinnen hebben 2 lussen en de oneven pinnen zijn leeg. Hou nu de werkdraad achter de lege pinnen en maak nog een tricotsteek op de ander pinnen, haal daartoe de 2 lussen op de pin over de werkdraad.

Knip nu de werkdraad ruim af en haal de draad door een naald. Haal de lussen van de loom, te beginnen bij pin 2. Trek de draad aan om de top te sluiten. Maak met de werkdraad een lusje om het klokje op te hangen en steek daarna de naald door het midden van de top naar beneden. Hang een belletje aan de werkdraad en hecht daarna de losse draden af.


 

Kerstkransje.

Tja, een echt patroon is niet nodig hiervoor. Het is niets meer dan een gepunnikd koordje. Doe het als volgt:

Neem 2 draden groen en 1 draad rood. Laat de draad door een punnikpopje of de spoolloom zakken( wel een punnikpopje nemen met een oneven aantal pinnen). Ik heb de kleine kant van de spoolloom met de 5 pinnen gebruikt. Zet met de 2 draden groen en de ewrap op, zorg ervoor dat de rode draad in het midden blijft. Ga verder breien met de tricotsteek. Doe om en om 1 steek met 2 draden groen en 1 steek met 1 draad groen en 1 draad rood samen. De rode steken komen nu verspringend boven elkaar. Punnik tot een  lengte van 13 cm minimaal. Hecht dan de draden af en haal de steken van de pinnen. Knip de draden af.Met de groene draad naai je de 2 uiteinden aan elkaar om het rond te maken. Maak een ophanglusje en hecht de groene draden af. Maak met het rode draadje een strikje.

ieni-mini-tasje in kerstrood

Een eerste werkje op mijn flowerloom was dit kleine tasje. Er past precies een pakje zakdoekjes in, maar een mobieltje zal er ook in kunnen. In plaats van een lang hengsel heb ik aan de achterkant een klein 'handvatje' gemaakt van een gepunnikd koordje. Maar dat kan uiteraard gewoon weggelaten worden.
Gemaakt van wol Royaal van de Zeeman en gebreid met dubbele draad. Het tasje wordt deels rond gebreid en deels 'plat'.
Zet alle pinnen op met de dubbele ewrapopzet als volgt: wikkel pin 1 twee keer en haal de onderste lus over de bovenste. Wikkel de volgende pin 2x en haal weer over. Enz.
Toer 1: ewrap.  
toer 2: averecht. 
 toer 3 t/m 13: ewrap    
 toer 14: averecht over pin 1 t/m 6  
toer 15: ewrap over pin 6 t/m 1.
Hecht met de haaknaald pin 1 t/m 6 af.
Zet de laatste lus op pin 7 en haal over.
maak nog 7 toeren met de ewrap over pin 7 t/m12.
Dus ook de pinnen 7 en 12 wikkelen en overhalen! .
Kant de steken af met de haaknaald en hecht de losse draden af. Zet een klein knoopje aan. Schuif voor het knoopsgat eenvoudig de stekeniets uit elkaar. Punnik nog een koord met dubbele draad op de spoolloom of een punnikpopje. Maak dit koordje ongeveer 11 cm lang en zet de uiteinden vast aan de achterkant van het tasje.
afmetingen: 7 cm hoog en 13 cm breed. 

Ik heb ze nog niet gemaakt, maar ik geef wel hier alvast de linken door van sites met andere kerstwerkstukken of voor andere feestdagen. Als je op de blog van Brenda Meyers kijkt, zie je heel veel leuke kleine werkstukken om te maken op de knifty knitter.  http://loomlady.blogspot.com/

Poinsettia : de kerstroos......

Candy Canes: van die rood/witte gestreepte lollies voor in de kerstboom.....

Large Christmas Stocking : grote kerstsokken om op te hangen.....

Snowflakes : sneeuwkristallen......

Kerstsokken: http://tinyurl.com/898wq