Kniftyknitterpatronen.jouwweb.nl
welkom » sjaals en kols

Altijd leuk om te maken: een fijne sjaal. En heb je wat minder tijd? Maak de sjaal dan minder lang, naai de uiteinden aan elkaar en je hebt een heerlijke warme kol!

Geelblauwe korte kolsjaal.

Zo, dat is tenminste een naam die de lading dekt. Ik heb altijd een beetje moeite om een leuke fantasynaam te bedenken. Lachen
Deze sjaal is dubbel gebreid op een oud houten breiplankje. Wil je 'm op de knifty knitter lange loom maken, kies dan wat dikker breigaren.
Ik heb gebreid met:Bravo Jazz Color van Schachenmeyer. Het is 100% acryl geschikt voor nld 3-4. Looplengte: op bollen van 200 gram zit 532 meter. En ik heb 80 gram gebruikt.
Zet de loom op met de figuur 8 methode 2 ( zie mijn andere site: http://breien-op-de-kniftyknitter.jouwweb.nl/dubbel-breien) Onderaan de pagina staan de PDF's met werkwijzers.
Brei 75 cm met de boordsteek 2 recht 2 averecht.
Kant dan af: ( werkdraad zit links) haal met een haaknaald de voorste steek aan de rechterkant af, en dan de achterste steek aan de rechterkant. Trek deze door de 1e lus op de haaknaald. Haal dan de rechterlus van de voorst rij af en trek weer door de lus op de haaknaald. Enz. Bij de laatste 2 steken die nog op de spijkers staan haal je eerst de achterste steek af en haal je door en dan pas de voorste steek. Knip de werkdraad af en trek deze door de laatste lus.
Leg de sjaal horinzontaal voor je neer  met de afgekante kant aan de linkerkant.Vouw de rechterkan een beetje schuin naar links  en vouw dan de linkerkant er overheen. De afgekante rand ligt nu op de zijkant. Zie foto.
Naai de  zijkanten en opzet/afkantrand op elkaar. Hecht de losse eindjes af.
Detail: versier met knopen of met een mooie sjaalspeld.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

 

Wavy water kol

Het leuke van patronen delen op internet is dat je zo af en toe je eigen projecten terug ziet. Zo heeft iemand in Amerika de wavy water shawl gemaakt, maar het veranderd in een kol.
Een heel erg leuk idee, vind ik zelf en vandaar dat ik dit graag als idee hier laat zien.
Voor het patroon kijk je op de pagina omslagdoeken en poncho's, Voor een kol zet je uiteraard wat minder pinnen op en maakje  hem niet zo lang. als het lekker ruim om je hals past kant je af en naait de opzet en afkantrand aan elkaar.
 
 
De kol in de foto  is gemaakt op de kleine rond blauwe knifty knitter over 17 pinnen en de lengte is ongeveer 90 cm. Het breigaren is wel wat dikker als bij de oorspronkelijke sjaal, namelijk een wol voor pendikte 5.

 


Zwarte sjaal  "ilse"

Deze sjaal is zo zwart......Ik heb de foto lichter gemaakt om het beter te kunnen laten zien. Ik heb gebreid met:"Lana Grossa "Bingo". Dit is een 100% merinowol voor nld 4,5 - 5,5. Te koop in heel veel kleuren voor ongeveer 4 euro per bol van 100 gram. De sjaal is gebreid op de blauwe knifty knitterring over 18 pinnen. De sjaal wordt dan ongeveer 10 cm breed. Je kan hem natuurlijk zo lang maken als je wil . Mijn sjaal is 185 cm lang en ik heb 125 gram van de wol gebruikt. Nou, mijn sjaal is het niet, ik heb deze sjaal op verzoek van een collega gebreid. De muts die op de pagina: voor de koude oortjes staat is gebreid met dezelfde wol Voor deze 2 werkstukken samen heb je 200 gram van de merinowol nodig, dus 4 bollen.

Het motief is heel simpel. De rand van de sjaal is gebreid in de ribbelsteek, en in het midden van de sjaal zijn 2 rijen met verlengde steken. Deze steken worden verlengd door in de heengaande toer die steken gewoon over te slaan. In de teruggaande toer worden ze wel gebreid. Zowel aan de achterkant als aan de voorkant van de sjaal ziet dit er leuk uit. De overige steken zijn rechte steken.

   

     

 

 •  Zet 18 steken op met dubbel ewrap.
 •    Heengaande toeren ( dus op de goede kant) zijn oneven toeren, teruggaande     toeren zijn de even toeren.
 •    brei toer 1 ,3, 5 recht ( dus de knitstitch)
 •    brei toer 2, 4, 6 averecht.
 •    markeer pin 8 en 11. Op deze pinnen komen de verlengde steken.
 •    toer 8: 3 averecht; 4 recht; sla pin 8 over met de werkdraad achter de pin; 2 recht; sla pin 11 over met de werkdraad achter   de pin; 4 recht; 3 averecht
 •  toer 9: alles recht
 •  herhaal steeds toer 8 en toer 9 totdat de sjaal de gewnste lengte  heeft.
 • brei de laatste 6 toeren ribbels: even toeren recht en oneven toeren averecht.    
 • eindig met een rechte toer en kant daarna af met de haaknaald.

 • Zie voor een bijpassende muts de pagina: mutsen.

 

 

 

Kol in ewrap flat

In een paar uurtjes gemaakt, leuk als kadootje, maak 'm  in de kleur van een jas!
Nodig: bijna een halve bol wibra Bianca, lange ( groene) knifty knitter, haaknaald .

Gebruikte steken: flat knitstitch, ewrap en averecht.  dubbel ewrap opzet en afkanten met de haaknaald.
Deze kol kan aan elke maat aangepast worden. Zet minder pinnen op voor een smallere kol voor bv een kind  en brei dan minder toeren. Of andersom: zet meer pinnen op voor een bredere kol. Zet wel altijd een oneven aantal pinnen op.
 
Opzetten: zet met de dubble ewrap 23 pinnen op, zet op van rechts naar links.
Toer 1: 2 flat knitstitch * 1 flat knitstitch; 1 ewrap* herhaal tussen ** en eindig met 2 flatknitstitch.
toer 2: 2 averecht * 1 flat knitstitch; 1 ewrap*  herhaal tussen ** en einidg met 2 averecht.
  
 Herhaal deze 2 toeren totdat de lap iets uitgerekt over het hoofd kan. Zet dan de opzetlussen weer op de pinnen , haal de onderste lus over   de bovenste en haal over. Neem dan met de haaknaald  de eerste lus van de pin en haak 1 losse. Neem de volgende lus van de pin, haal deze door de lus op de haaknaald en haak weer 1 losse. Enzovoort. Na het haken van de laatste losse: draad afknippen en door de lus trekken. Hecht de losse eindjes af.  
 

 

 


 Simpel en snel!!

maar wel leuk! Deze zwart-witte sjaal is dubbel gebreid en is in een paar uurtjes klaar. De zwarte 'wol' is van de Wibra: saskia en de witte 'wol' is van de zeeman: royaal. Allebei 100% acryl.

 

 

 

Zet op een lange knifty knitter 2 x 12 steken op en brei de dubbelzijdige tricotsteek. Afwisselend 12 toeren zwart en 12 toeren wit.

Voer de nietgebruikte werkdraad mee in de kantsteek. Ik heb 9 keer met zwart gebreid en 8 keer met wit. De sjaal is 10 cm breed en 2 meter lang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 Korte sjaal met een 'knoopsgat'

Deze sjaal heeft een soort 'knoopsgat' waar je één uiteinde van de sjaal doorheen kan halen.

Nodig: 2 bollen wol van Zeeman. Het heet: MULTI. 80 % acryl en 20% wol. Te koop in verschillende kleuren.

Lange rode knifty knitter of een loom met minimaal 12 pinnen.

werkwijze: Zet met de methode : breiend opzetten voor dubbel breien ( zie mijn andere site) 2 x 12 steken.

Brei 60 cm in de dubbele tricotsteek. Deel dan het werk in tweeën en brei met 2 bollen dubbele tricotsteek 2 lange repen over elk 2 x 6 pinnen. ( Dus 6 pinnen op de voorste rij en 6 pinnen op de achterste rij). 

Brei zo 24 toeren. Zorg dat er op elke pin maar 1 lus staat en zet de lussen op hulpnaalden of rijg er een draad door. Haal de lussen van de pinnen. Zet de reep die links op de loom staat aan de rechterkant en de reep van de rechterkant op de linkerkant van de loom. Er is nu een X te zien. Brei nog 15 toeren en kant dan af als volgt:

Begin aan het eind van het raam zonder draad. Neem de lus van de achterste pin en zet die op de voorste. Haal over. Neem de lus van de voorste voorlaatste pin en zet die op de laatste. Haal over. Zet de lus terug op de voorlaatste voorste pin. Neem de lus daarachter en zet die op de voorste pin. Haal over. Herhaal tot je nog maar één lus hebt. Haal daar de draad door en trek voorzichtig aan. Hecht loshangende draden af.

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb